Startup CodeSandbox

Online ontwikkelomgeving voor webdevelopers

Startup CodeSandbox
“CodeSandbox groeit dankzij de enthousiaste gebruikers. Inmiddels telt ons platform 1,3 miljoen publieke projecten. Als we nu zouden stoppen, maken we veel mensen boos.”
Ives van Hoorne en Bas Buursma
Studentondernemers CodeSandbox

De startup CodeSandbox ontving onlangs een TOP Regeling van 40.000 euro, sloeg al vier keer een overnameaanbod af en sprak in Londen en San Francisco met potentiële investeerders. De student-ondernemers Ives van Hoorne (22) en Bas Buursma (21) gaan als een speer.

Online ontwikkelomgeving voor webdevelopers

CodeSandbox biedt een ontwikkelomgeving waar webdevelopers snel prototypes kunnen maken, uitwisselen en testen. “Het is een soort Google Docs-omgeving waarin je live kunt samenwerken aan code”, legt Bas uit. “Daarnaast biedt het een bibliotheek aan code-snippets die iedereen mag gebruiken.” Het idee voor CodeSandbox ontstond in 2016 toen Ives tijdens een vakantie een vraag kreeg van een collega. “Die vraag kon ik niet beantwoorden zonder mijn laptop met ontwikkelomgeving. Daarom bedacht ik een online-ontwikkelomgeving. Samen met Bas werkte ik mijn idee uit en begin 2017 zetten we de eerste versie online.”

Laat je niet afleiden door businessmodellen

Nadat ze van medestudenten enthousiaste reacties kregen, groeide het vertrouwen en deelden ze hun platform via een nieuwsbericht op Reddit. “Vervolgens kreeg het op zichzelf poten”, vertelt Ives. “Het aantal gebruikers nam toe en inmiddels staan er 1,3 miljoen publieke projecten op CodeSandbox.” In het begin richten ze zich volledig op het product en lieten zich niet afleiden door businessmodellen. “Dat zou onze creativiteit te veel beperken. Dan hadden we het misschien niet eens uitgebracht”, stelt Bas.

Veel belangstelling van investeerders

De eerste inkomsten komen van vrijwillige bijdragen van gebruikers. “Het is goed voor de community als code openbaar is. Daarom bieden we de basisversie gratis aan. Wil je jouw projecten niet publiek beschikbaar maken, dan betaal je voor private sandboxes”, legt Bas het gekozen businessmodel uit. Om CodeSandbox verder te ontwikkelen ontvingen ze een TOP-regeling. “We maken het platform nog simpeler en intuïtiever”, vertelt Bas over hun plannen. “Over vijf jaar moet CodeSandbox de standaard zijn voor webontwikkeling en de development workflow vervangen.” Om de volgende stap te financieren zoeken ze een investeerder. Ives: “We leerden tijdens de investor readiness bootcamp van Novel-T hoe venture capitalists en business angels werken, wat ze verwachten en waar we op moeten letten.” Sindsdien pitchten ze hun startup voor vele investeerders. “Genoeg belangstelling, nu moeten we een strategische keuze maken. Gelukkig krijgen we daarbij hulp van verschillende experts.”

Wacht niet tot je product perfect is

Ives en Bas delen een tip voor studenten die ook met een businessidee rondlopen: “Begin gewoon. Bouwen kost alleen tijd; als student kun je je dit veroorloven. En wacht niet tot je product perfect is, maar laat mensen het proberen. Reacties van gebruikers motiveren je om je product steeds te verbeteren.”

Contact

Privacy & Terms

  • Hengelosestraat 500
  • 7521 AN Enschede
  • T: +31 (0)53 483 6800
  • info@tvalley.nl

Maak een afspraak

Heb je een vraag, idee of wil je graag samenwerken? We horen het graag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.