19-11-2021

Spectro-AG: expert in AI & spectral imaging

Maak kennis met Hamed Mehdipoor en zijn team!

Spectro-AG: expert in AI & spectral imaging

Sinds deze zomer is Spectro-AG officieel partner van twee clusters: TValley, het technologieplatform van Oost-Nederland en Space53, het drone-innovatiecluster met standplaats Technology Base. Spectro-AG ontwikkelt geautomatiseerde software en hardware oplossingen die gebruik maken van artificial intelligence (AI). Op basis van beelden afkomstig van robots, drones en satellieten zijn zij in staat om op afstand gedetailleerde informatie te verzamelen over bijvoorbeeld de gezondheid van planten of de waterconditie. Hun technologieën maken gebruiken van lichtreflectie. De beelden bestaan uit 3 (RGB beelden) tot meer dan 1000 verschillende lagen (multispectrale en hyperspectrale beelden) die allemaal zorgen voor een specifieke terugkaatsing van het licht. Ze verwerken luchtopnames en beelden van satellieten met hun AI algoritmes. Uniek is dat Spectro-AG een compleet systeem oplevert waarbij de klant – zonder kennis van AI en remote sensing – gebruik maakt van dit systeem en hier profijt uit haalt.

FOUNDED IN 2019

Spectro-AG is ontstaan vanuit een toevallige ontmoeting tussen Hamed Mehdipoor, toen nog werkend voor Universiteit Twente en Roger Borre, mede-eigenaar Robor Electronics. Hamed was op zoek naar een locatie om te testen of zijn algoritmes en sensoren in staat waren om op afstand data te verzamelen over planten op grond. Roger bood hem een testfaciliteit. En zo geschiedde: de oprichting van Spectro-AG in 2019. Hamed is vanaf de start mede-eigenaar en directeur van dit innovatieve bedrijf. Inmiddels bestaat het team uit 10 medewerkers en stagiaires. De expertises variëren van software developer tot AI engineer en remote sensing expert. Hamed vertelt: “Wij hebben een energiek team, mede doordat we heel jong team hebben en we graag samenwerken met talentvolle studenten. Vaak blijven deze studenten na hun stage nog parttime of, als ze zijn afgestudeerd, fulltime bij ons werken”.

Team Spectro-AG

Foto: Wouter Borre

KLANTGERICHT WERKEN

Hamed: “We zoeken naar, niet onderzoeken, en ontwikkelen geautomatiseerde op AI gebaseerde oplossingen, zowel hardware als software. Ons oplossingen maken gebruik van beelden van robots in algemene zin, drones en satelliet die variëren van 3 (RGB) tot meer dan 1000 ‘spectrale banden’ afkomstig uit het elektromagnetisch spectrum. We automatiseren het systeem op zo’n manier dat de eindgebruiker, vanuit de industrie of wetenschap, zonder voorkennis over AI en remote sensing gebruik kan maken van het systeem.” Dat laatste is kenmerkend voor de dienstverlening van Spectro-AG en ook duidelijk zichtbaar in hun visie: het oplossen van ‘echte problemen’ om daarmee de kwaliteit van levens van de maatschappij, dieren en planten te verbeteren. Hun technologie is bijvoorbeeld geschikt om op afstand zieke planten te detecteren, om de waterconditie te meten en voor precisielandbouw.

SAMENWERKING

Waarom heeft Spectro-AG zich aangesloten bij TValley en Space53? Hamed antwoordde: “Naast dat TValley en Space53 faciliteiten biedt om onze technologie te ontwikkelen en te testen, verbinden de clusters ons aan een sterk netwerk bestaande uit innovatieve, technologische bedrijven, kennisinstellingen en experts. We geloven dat deze vorm van ondersteuning helpt om ons bedrijf te laten groeien en om aan te sluiten bij nieuwe projecten. Wij zijn altijd actief op zoek naar nieuwe samenwerkingsmogelijkheden. Volgend jaar gaan we samen met de TValley community een Labelling Party organiseren om zo een win-win situatie te creëren voor bedrijven en het onderwijs.”

Spectro-AG gelooft dat artificial intelligence alleen van waarde is als deze technologie is gekoppeld aan een toepassingsgebied. TValley en Space53 zijn de verbindende factoren in dit proces. Het netwerk van bedrijven, kennisinstellingen en overheidsorganisaties versnelt het vormen van nieuwe samenwerkingen, innovatieprojecten en technologieontwikkeling.

Voorbeelden van spectral imaging

Voorbeelden van spectral imaging

Contact

Privacy & Terms

  • Hengelosestraat 500
  • 7521 AN Enschede
  • T: +31 (0)53 483 6800
  • info@tvalley.nl

Maak een afspraak

Heb je een vraag, idee of wil je graag samenwerken? We horen het graag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.