De wereld heeft door de snelle bevolkingsgroei en welvaart steeds meer grondstoffen nodig. Consequenties zijn stijgende prijzen, stagnerende economie stagneert én dreigende uitputting van kritieke grondstoffen. Grondstoffen zijn echter essentieel voor de wereldwijde maakindustrie, inmiddels goed voor ruim $16 biljoen omzet. Staal, gietijzer, RVS, aluminium, koper, lood, zink, brons en messing zitten in veel complexe producten, zoals mobiele telefoons, auto’s, wasmachine en geavanceerde productieprocessen. De vraag naar hoog technologische oplossingen om dit type producten te recyclen is groot, de kwaliteitseisen zijn hoog, en de beschikbaarheid van arbeidskrachten neemt af. Riwald Recycling, RIWO, Hogeschool Saxion en TValley leveren via een EFRO-project een bijdrage aan deze uitdagingen. Het consortium heeft als doel om “complexe producten te transformeren naar pure grondstoffen en om deze logistiek duurzaam te transporteren naar bedrijven in de maakindustrie”.
Circulair ondernemen
Riwald recyclet jaarlijks honderdduizenden tonnen afvalmateriaal, variërend van elektronisch afval, hoogwaardige reststromen, tot treinstellen en vliegtuigen. Circulair ondernemen is een van haar kernwaarden. De ambitie om nog meer impact te maken op de circulaire economie is sterk verbonden met het scheidingsproces. Met technieken als granulatoren, schrootscharen, eddy currents, watertafels, hakmolens en zeven sorteert Riwald op inductie, kleur en gewicht. Aan het einde van het machinale scheidingsproces resteert echter een stroom van tussen de 15 en 20 ton non-ferous en afvalsoorten die vooralsnog enkel handmatig kan worden gesorteerd. Oorzaken zijn de grote hoeveelheid verschillende materialen en de samenstelling en verstrengeling van de materialen. Op dit moment is handmatig sorteren van deze materiaalstroom de enige optie; er bestaat gewoonweg nog geen detectie- en sorteertechnologie die autonoom en automatisch een eenduidige selectie maakt van de materialen.
Afval bestaat niet
Uit het vooronderzoek blijkt onder andere dat een combinatie van detectie- en sorteertechnologieën de (rest)stromen volledig automatisch kan scheiden. Een systeem dat een significant bijdraagt aan de transformatie naar een circulaire economie. In 2030 wil Nederland 50% minder primaire grondstoffen (waaronder metalen) gebruiken en in 2050 moet onze economie volledig circulair zijn. Concreet houdt dit in: ‘Een economie waarin zoveel mogelijk duurzame hernieuwbare grondstoffen worden gebruikt, producten en grondstoffen worden hergebruikt en waarin afval niet bestaat.’
Hightech detectiesysteem
TValley heeft als innovatiecluster de verbinding gelegd tussen Riwald Recycling en de twee TValley partners RIWO en Hogeschool Saxion (Smart Mechatronics and Robotics). De komende drie jaar werken onderzoekers van Saxion, studenten, engineers van RIWO, subsidieconsultants van Leap en domeinspecialisten van Riwald Recycling samen aan het ontwikkelen van slimme sensoren, algoritmes en robotica om de reststroom van non-ferous en afvalsoorten autonoom en zuiver te scheiden.
Het gaat om een volledig nieuw hightech detectiesysteem en pickingrobot om metalen en afvalsoorten te scheiden. De resultaten van het subsidieproject bestaan uit (1) opdoen van domeinkennis- en materiaalkennis, (2) realiseren van verschillende detectie en robotsorteermodules, (3) een circulaire recycleketen en (4) operationeel product die gereed is voor marktintroductie.
Dit project wordt medegefinancierd door de Europese Unie.