CSI-Drone

CSI-Drone

“Hoe kan een intelligente drone worden ontwikkeld en opgenomen in het praktische misdaadonderzoek om een nieuwe methodologie en werkproces voor forensisch onderzoekers te ontwikkelen die snel, betrouwbaar, kosteneffectief en veilig is en tegelijkertijd voldoet aan de nieuwe EU-dronewetgeving?”

Vermiste personen veroorzaken massale maatschappelijke onrust en plaatsen rechercheurs voor een dilemma: snelheid versus zorgvuldigheid en precisie. Forensische aanwijzingen van verborgen graven en hun omgeving veranderen in de loop der tijd door natuurlijke ontbinding. Bovendien raken ze verontreinigd door natuurlijke processen zoals de groei van planten rond deze graven.

Bovendien, en dat is het belangrijkste, word de plaats delict vervuild door de betrokkenheid van grote groepen burgers bij vrijwillige zoekacties. Tijd en het voorkomen van deze verontreiniging zijn cruciaal voor de succesvolle afronding van dergelijke onderzoeken.

Volgens zowel de nationale politie als de NWVA vereist het huidige forensische onderzoeksproces, voor het identificeren en lokaliseren van verborgen graven van zowel mensen als dieren, in hoge mate de mobilisatie en betrokkenheid van een groot aantal onderzoekers en vrijwilligers.

Het project

De toepassing van drones wint aan populariteit bij openbare instellingen zoals hulpverleners en handhavers. De hoofdvraag van dit project is hoe de mogelijkheden van dronetechnologie waarde toevoegen aan het onderzoeksproces van de rechercheur. Dit project draagt bij aan het vergroten van kennis over dronetechnologie, domeinspecifieke kennis over forensisch onderzoek, operationele procedures en integratie in werkprocessen van de professional. Tevens zal dit project een aantoonbare bijdrage leveren aan de vernieuwing van het hoger beroepsonderwijs. De politie en NVWA zullen worden uitgerust met operationele procedures, wetgevende kennis, vaardigheden en technologische expertise die nodig zijn om voorop te lopen en optimaal te profiteren van de mogelijkheden van autonome dronetechnologie. Bovendien wordt verwacht dat de resultaten van dit project de openbare veiligheid en beveiliging van de samenleving positief zullen beïnvloeden.

Testomgeving

De testomgeving voor onbemande systemen van Space53 is gebruikt om drone- en sensortechnologie te testen, waarbij het vooral ging om het vermijden van obstakels. De buitenomgeving van Robor Electronics werd gebruikt om verschillende technieken te testen om crime scenes vanuit de lucht op te sporen.

Op 24 januari 2023 vond de laatste demonstratie en presentatie van de resultaten plaats.

Partners

Saxion University of Applied Sciences, Space53, Politie, DRONExpert, ArcheoPro, TValley, Regieorgaan SIA

 

Contact

Privacy & Terms

  • Hengelosestraat 500
  • 7521 AN Enschede
  • T: +31 (0)53 483 6800
  • info@tvalley.nl

Maak een afspraak

Heb je een vraag, idee of wil je graag samenwerken? We horen het graag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.