21-04-2022

TValley Tech Roadmap workshops #2: een terugblik

TValley Tech Roadmap sessie #2: een terugblik

In januari was de kick-off van het TValley Tech Roadmap project. Binnen dit project gaan wij met de TValley community de korte- en langetermijndoelen koppelen aan specifieke technologische oplossingen. Wij richten ons op innovaties op het gebied van robotica, artificial intelligence en mechatronica. Met een twee-daagse heisessie in De Lutte zijn de eerste stappen gezet richting nieuwe innovatieprojecten. Met een out-of-the-box workshop, gegeven door Christian Suurmeijer en Maarten Lodeweeg vanuit Benchmark, heeft de community op de eerste dag de kansen en mogelijkheden in kaart gebracht. De focus lag op technologische thema’s, toekomstige uitdagingen en expertises. Op de tweede dag zijn de meest veelbelovende ideeën beetgepakt. Onderwerpen en thema’s die kunnen leiden tot lange termijn projecten gericht op de ontwikkeling van nieuwe technologie. De uitkomst van deze workshop is de basis voor onze TValley Tech Roadmap. Uiteindelijk hebben we alle uitkomsten, discussies en brainstorms vertaalt naar vier programmalijnen: recognition, data analytics, autonomous systems en systems engineering. Op 14 april was het tijd voor het vervolg: workshops op drie van de vier onderwerpen. Hoe ging dat in z’n werk? Lees snel verder!

Op drie verschillende locaties verzamelden zich engineers vanuit de diverse TValley bedrijven. Bij RIWO Engineering stond autonome systemen, en meer specifiek simulatiecentraal. In Rijssen bij Voortman Steel Machinery bogen de engineers zich over het thema recognition. Bronkhorst High-Tech in Ruurlo was de host voor de sessie over data analytics. Kenmerkend voor deze dag: veel enthousiasme, waardevolle interactie en de uitgesproken behoefte om samen te werken en kennis te delen.

Autonome systemen & simulatie

Nathalie Geerlings, R&D Engineer bij RIWO Engineering, en Geert Folkertsma, manager Engineering bij Demcon, verzorgden voor de programmalijn autonome systemen een workshop over simulatie. Een mooie mix van jong talent en ervaren engineers kwam bij elkaar in het kantoor van RIWO Engineering in Oldenzaal. Ervaringen, cases en technologische uitdagingen zijn met elkaar gedeeld. Vervolgens stond de middag in het teken van hands-on workshops! Ze gingen aan de slag met ROS2, Ignition and Unity. Samen werken ze toe aan gedeelde, online werkplaats gevuld met best practices en handleidingen.

Recognition

In Rijssen stond de dag in het teken van vision en recognition. Paul Hentschke, Director Engineering en Peter Zwiers, Senior System Engineer bij Voortman Steel Machinery, begeleidden deze sessie. Met inzichten en ervaringen van Demcon, VMI en Voortman Steel Machinery is verdere focus aangebracht in deze programmalijn.

Data Analytics

Bij Bronkhorst High-Tech zijn de ervaringen, wensen en behoeften op het gebied van data-analyse in beeld gebracht. Waar ligt de gemeenschappelijke deler? Hoe kunnen we data analyse beter inzetten voor ons bedrijf of een werkproces? Met begeleiding van Jeroen Linssen, associate lector bij het Saxion lectoraat Ambient Intelligence en Dennis Borger, onderzoeker bij het Saxion lectoraat Mechatronica, zijn ze aan de slag gegaan met deze vragen. De resultaten: gezamenlijk opzetten van een data lakehouse en use cases per bedrijf.

Vervolg

Alle workshopgroepen kwamen aan het einde van de dag bijeen in Delden. Om de resultaten van de sessies te presenteren, nieuwe afspraken te maken voor het vervolg en de banden met elkaar te versterken. Op 7 juli komen we wederom bij elkaar om de vorderingen en uitdagingen met elkaar te delen, nieuwe workshops te volgen en de volgende stappen vast te stellen.

Contact

Privacy & Terms

  • Hengelosestraat 500
  • 7521 AN Enschede
  • T: +31 (0)53 483 6800
  • info@tvalley.nl

Maak een afspraak

Heb je een vraag, idee of wil je graag samenwerken? We horen het graag.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.