FireBot

Onbemande voertuigen en robottechnologie bij calamiteiten.

FireBot

Hogeschool Saxion, De Brandweeracademie, het bedrijfsleven en vijf veiligheidsregio’s onderzoeken in dit project de weerstand voor het inzetten van robottechnologie en onbemande voertuigen bij calamiteiten, zoals het blussen van een brand.

Voor hulpverleners worden gebouwen steeds ontoegankelijker in geval van een calamiteit. Gebouwen worden namelijk hoger, dieper, groter en complexer gebouwd, met nieuwe materialen, meer elektronica, meer smart en ook nog eens dichter op elkaar. Brandweerlieden lopen het meeste gevaar als ze onder tijdsdruk een gebouw in moeten om te verkennen of te blussen door omvallende muren, instortende plafonds of slecht zicht door rook, wat leidt tot vermijdbare letsels of zelfs slachtoffers. Het inzetten van onbemande voertuigen voor verkenning en bluswerk is een oplossing die momenteel in een breed gedragen landelijke proeftuin getest wordt.

Maar hoe staat de brandweer daar zelf in? Brandweerlieden werken vanuit hun gevoel, vanuit ervaring en intuïtie. Ze ‘zien’ de brand en weten direct hoe te acteren, merken wat wel en niet gevaarlijk is en bepalen zelf hoe ver ze daarin willen (mogen) gaan. Kan een robot-op-wielen dat wel overnemen? Deze vraag zorgt voor weerstand bij de professionals wanneer het gaat om de introductie van dit soort robottechnologie. In dit project gaan Saxion, De Brandweeracademie, het bedrijfsleven en vijf veiligheidsregio’s onderzoeken waar die weerstand en het gebrek aan vertrouwen vandaan komt en hoe daar, door training én (kleine) productaanpassing, op ingespeeld kan worden.

Een verkennings- of blusrobot kan letselschade en slachtoffers voorkomen, mits goed ingezet en mits vertrouwd door de mensen die daarvan afhankelijk zijn. Het vak van brandweer, als beroeps of vrijwilliger, is een van de gevaarlijkste die er is. Laten we er samen voor zorgen dat het iets veiliger kan worden.

Meer informatie volgt.

 

Contact

Privacy & Terms

  • Hengelosestraat 500
  • 7521 AN Enschede
  • T: +31 (0)53 483 6800
  • info@tvalley.nl

Maak een afspraak

Heb je een vraag, idee of wil je graag samenwerken? We horen het graag.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.